Аперитиви належать до збуджуючих апетит напоїв, які п’ють перед їжею. Як аперитив можуть пропонуватися найрізноманітніші напої, наприклад гіркі настоянки, такі, як Мисливська, Горобина на коньяку. З вин гарними аперитивами вважаються терпкі сухі сорти хересу, білі портвейни. Кращим аперитивом фахівці вважають вермут з льодом, розбавлений фруктовим соком або газованою водою.

Часто як аперитиви подаються спеціальні передобідні коктейлі. Вони готуються звичайно на основі вермутів з гіркими настоянками, горілкою, фруктовими і овочевими соками і мають достатньо високий вміст алкоголю. Ось рецепти деяких передобідніх коктейлів:

- «Кривава Мері»: 40 мл горілки, 120 мл томатного соку, два кубики льоду, сіль, перець, соус Табасько, половина кавової ложки лимонного соку, все перемішати, подати в стакані зі скибочкою лимона;

-«Сухий мартіні»: 20 мл сухого білого вермуту. 60 мл сухого лондонського джину, перемішати в міксері з льодом, подати з маслиною в спеціальній коктейльній чарці;

- «Роб Рой»: 50 мл шотландського віскі, 50 мл солодкого червоного вермуту, 10 крапель гіркої настоянки, перемішати в міксері з льодом, подати з цедрою лимона в стакані для коктейлю.

Як аперитиви часто подають коктейлі на основі шампанського. Найбільш відомим з них є коктейль «Королівський кир»: 10 мл черносмородинового лікеру змішати із сухим шампанським і подати в чаші для шампанського.

Коктейлі на основі шампанського подають сильно охолодженими — до 6-8 °С.

У жарку пору року напої, що настояні на свіжих ягодах і фруктах із сухими винами, є також улюбленими як аперитиви. Прикладом може бути національний іспанський напій «Сангрія».

Дуже багато хто віддає перевагу як аперитиву горілці, джину з тоніком, віскі з льодом.

Сервірують аперитиви у барі і приносять гостям на невеликих тацях у готовому і оформленому вигляді. До аперитивів можна подати закуски, які не вгамовують апетит: смажені горішки, солоні сирні палички, мініатюрні канапе.