Практикум із сестринської справи
Приготування та використання припарок
Навчальна мета: уміти приготувати й використати суху та вологу припарку.
Виховна мета: усвідомити важливість своєчасного надання медичної допомоги хворим у домашніх умовах.
Початковий обсяг знань: знати, у чому перевага використання припарок; показання та протипоказання до використання припарок.
Оснащення:
1) торбинки різних розмірів з бавовни або льону;
2) пісок, сіль, висівки, попіл;
3) лляне насіння, овес.
Перевага використання припарок. Припарки довго зберігають тепло, тому їх використовують у разі потреби досить тривалого впливу — протягом 1 — 2 год.
Показаннями до використання припарок є: виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки (без схильності до кровотечі), хронічний холецистит, спайкова хвороба кишок, запалення середнього вуха, невралгії.
Протипоказання до використання припарок ті самі, що й для грілки.
Послідовність дій під час виконання процедур
Приготування та використання сухих припарок
1. Пісок, сіль, попіл або висівки прогрійте в духовці або на сковорідці на відкритому вогні.
2. Пересипте у торбинку та зав´яжіть її.
3. Прикладіть до хворої ділянки тіла через прокладку, товщина якої залежить від температури припарки.
4. Зверху припарку прикрийте теплою ковдрою.
Приготування та використання вологих припарок
1. Лляне насіння, висівки або овес запарте в невеликій кількості води до отримання густої кашки.
2. Перекладіть у полотняну торбинку, зав´яжіть і прикладіть до хворої ділянки тіла. Щоб уникнути опіків, температура припарки не повинна перевищувати 55 °С.
3. Для збереження тепла припарку зверху накрийте клейонкою, а потім теплою ковдрою.
Хворий тримає її до охолодження.