Практикум із сестринської справи
Вимірювання температури тіла
Навчальна мета: уміти виміряти температуру тіла за допомогою медичного термометра в пахвовій ямці та пахвинній складці; виміряти температуру в ротовій порожнині; виміряти температуру в прямій кишці; визначити підвищення температури тіла за допомогою термометра "Термотест"; записати показники температури тіла графічно в температурному листку; продезінфікувати медичний термометр.
Виховна мета: уміти правильно оцінити показник температури тіла як важливий діагностичний і прогностичний критерій стану хворого.
Початковий обсяг знань: усвідомлювати діагностичне значення вимірювання температури тіла; час, коли здійснюють вимірювання температури тіла; ступені підвищення температури тіла; фізіологічні коливання температури тіла.
Оснащення:
1) медичний термометр;
2) термометр "Термотест";
3) температурний листок;
4) ниркоподібний лоток;
5) 1 % розчин хлораміну;
6) 3 % розчин хлораміну.
Діагностичне значення вимірювання температури тіла. Температура тіла — важливий діагностичний і прогностичний критерій стану хворого, оскільки підвищення температури тіла в багатьох випадках свідчить про розвиток захворювання, про особливості його перебігу та реакцію організму хворого на патологічний процес.
Час, коли здійснюється вимірювання температури тіла. Температуру тіла вимірюють медичним термометром 2 рази на добу: вранці натще з 6.00 до 8.00 та з 16.00 до 18.00 (до вечері). У цей час спостерігається максимальне коливання добової температури. Проводити термометрію після приймання їжі не бажано, оскільки її показники будуть дещо вищими.
Іноді, за призначенням лікаря, у разі таких захворювань, як сепсис, ревматизм, туберкульоз, окремим хворим температуру тіла вимірюють кожні 2 — 3 год.
Фізіологічні коливання температури тіла протягом дня між ранковими та вечірніми показниками становлять у середньому 0,3 — 0,5 °С.
У людей похилого та старечого віку температура тіла може бути дещо нижчою, ніж у людей середнього віку.
У ранньому дитячому віці спостерігається нестійка температура тіла з великими коливаннями протягом дня.
Температура тіла в пахвовій ямці в нормі становить 36 — 37 °С, вона на 0,5 — 0,8 °С нижча, ніж температура слизових оболонок.
Можливі також різні показники температури тіла при вимірюванні в лівій і правій пахвових ямках.
Послідовність дій під час виконання процедур
Вимірювання температури тіла в пахвовій ямці та пахвинній складці
1. Перевірте рівень ртуті в термометрі. Якщо ртуть не опустилася до поділки 34 °С, струсіть кілька разів термометр і знову перевірте, чи вся ртуть опустилась у резервуар.
2. Запропонуйте хворому підняти руку. Якщо шкіра під пахвою волога, витріть її рушником, оскільки вологість охолоджує ртуть і показники термометра будуть дещо нижчими.
3. У глибину пахвової ямки помістіть кінець термометра з резервуаром ртуті й запропонуйте хворому притиснути зігнуту в ліктьовому суглобі руку до тіла і тримати термометр 8 — 10 хв. Під час вимірювання температури тіла хворий лежить або сидить. Ослабленим і хворим, які перебувають у непритомному стані, підніміть руку, поставте термометр і під час вимірювання підтримуйте руку в потрібному положенні.
4. Результати занесіть у температурний листок, а термометр продезінфікуйте.
5. Дітям раннього віку вимірюйте температуру в пахвинній складці. Для цього термометр помістіть у пахвинну складку, а ногу дитини дещо зігніть у кульшовому суглобі так, щоб термометр заховався в утвореній складці шкіри.
Вимірювання температури в ротовій порожнині
1. Резервуар термометра помістіть під язик хворого і попросіть його губами притримувати корпус термометра.
2. Через 5 хв визначить показник термометра, а дані занесіть у температурний листок.
Вимірювання температури в прямій кишці
1. Хворого покладіть на бік.
2. Резервуар термометра змажте вазеліном.
3. Уведіть резервуар термометра за сфінктер відхідника.
4. Через 5 хв визначте показник термометра і дані занесіть у температурний листок.
Визначення підвищення температури тіла за допомогою термометра "Термотест"
1. Для визначення температури тіла полімерну пластинку прикладіть до чола, за температури 36 — 37 °С на пластинці зеленим кольором засвітиться "N" (норма), а за температури понад 37 °С — буква "F" (febris — гарячка).
2. Конкретну цифру підвищення температури тіла визначте медичним термометром. Цей метод ви-користовують для швидкого виявлення людей з підвищеною температурою тіла у великому колективі.
Запис показників температури тіла в температурний листок
1. Зазначте в температурному листку дані: прізвище, ім´я та по батькові хворого, № карти стаціонарного хворого, № палати.
2. Зазначте дату.
3. Після кожного вимірювання температури тіла нанесіть крапку на вертикалі, що відповідає даті, часу вимірювання (ранок або вечір) і показнику температури тіла. Пам´ятайте, що одна поділка шкали "Т" дорівнює показникові 0,2 °С.
4. З´єднайте крапки лініями, починаючи зі шкали "Т", і таким чином отримаєте температурну криву.
Дезінфекція медичних термометрів
1. Після використання термометрів замочіть їх у 1 % розчині хлораміну на 30 хв або в 3 % розчині пероксиду водню на 80 хв, потім промийте водою та протріть насухо.
2. Після вимірювання температури в прямій кишці медичний термометр замочіть у 3 % розчині хлораміну на 1 год, за необхідності знежирте, промийте водою й висушіть серветкою.