Практикум із сестринської справи
Годування хворих через гастростому та єюностому
Навчальна мета: уміти нагодувати хворого та доглядати за гастростомою до формування каналу; нагодувати хворого та доглядати за гастростомою після формування каналу; нагодувати хворого через єюностому.
Виховна мета: усвідомити значення психологічної підготовки хворого до харчування через гастростому.
Початковий обсяг знань: знати показання до накладання гастростоми та єюностоми.
Оснащення:
1) зонд для харчування через гастростому;
2) шприц Жане або лійка;
3) підігріта рідка їжа;
4) 70 % розчин етилового спирту;
5) цинкова мазь або паста Лассара;
6) стерильний перев´язувальний матеріал;
7) затискувач;
8) стерильний шпатель;
9) лейкопластир.
Показання до накладання гастростоми. За допомогою хірургічного втручання накладають фісту-лу шлунка (гастростому) хворим з пухлинами стравоходу, глотки, опіками стравоходу. При цьому гумо-ву трубку вводять у порожнину шлунка й фіксують її лігатурним швом до шкіри передньої черевної стінки.
Показання до накладання єюностоми. У разі пухлин верхнього відділу шлунково-кишкового тракту, а також після операцій на стравоході та шлунку в деяких випадках накладають єюностому (нориця порожньої кишки).
Послідовність дій під час виконання процедури
Годування хворого та догляд за гастростомою до формування каналу
1. Годування хворого починайте з другої доби.
2. Надягніть чисті гумові рукавички.
3. Зніміть затискувач із трубки.
4. На кінець трубки надягніть лійку і через неї вливайте рідку їжу у вигляді суміші.
5. їжу вводьте підігрітою невеликими порціями (150 — 200 мл) 5 — 6 разів на добу. Об´єм їжі поступово збільшуйте до 450 — 500 мл, а кількість уведень зменшуйте до 3 — 4 разів.
6. Після годування хворого гумову трубку перекрийте затискувачем для запобігання витіканню шлункового вмісту.
7. Шкіру навколо гастростоми просушіть стерильною серветкою, змажте цинковою маззю або пастою Лассара для запобігання подразненню шкіри й накладіть стерильну суху пов´язку.
8. Зафіксуйте пов´язку смужками лейкопластиру, місце розташування яких кожний раз змінюйте.
Запам´ятайте! Потрібно уважно стежити за тим, щоб у перші дні після операції, коли ще не сформувався канал, трубка не випала. Якщо ж це трапилося, не намагайтеся самі вводити трубку, тому що введення наосліп може призвести до потрапляння трубки не в шлунок, а в черевну порожнину, а це загрожує розвитком перитоніту. У разі випадіння трубки треба негайно повідомити про це лікаря.
Годування хворих через гастростому після формування каналу
1.При тривалому постійному використанні гастростоми гумову трубку між харчуваннями видаліть і вставляйте її у фістулу лише під час харчування хворого.
2. Запропонуйте хворому попередньо ретельно пережувати їжу, розвести її рідиною, а потім з рота вилити в лійку. Жування як складний рефлекторний акт сприяє виділенню шлункового соку, що поліпшує засвоювання їжі.
3. Не потрібно одноразово вводити в лійку велику кількість їжі, оскільки може статися спазм м´язів шлунка і їжа буде виходити назовні через стому.
4. Після харчування просвіт трубки промийте водою і видаліть її. Навчіть хворого вводити трубку самостійно і здійснювати харчування через стому.
5. Здійснюйте догляд за шкірою навколо стоми. Накладіть пов´язки.
6. Після використання трубку знежирте, продезінфікуйте, ретельно промийте водою та висушіть.
Годування хворого через єюностому. Воно мало чим відрізняється від такого при гастростомі, але дотримуйтеся таких правил:
1. Використовуйте суміші, які за хімічним складом наближаються до хімусу здорової людини. Спочатку в кишку вводьте призначений сольовий розчин з додаванням у підігрітої глюкози.
2. Через 3 — 4 дні після адаптації кишок ентеральне харчування доповніть уведенням білкових розчинів (гідролізин).
3. Потім поступово до суміші додавайте жирові емульсії (інтраліпід, ліпофундин).
Запам´ятайте! Ретельно й систематично треба здійснювати туалет шкіри навколо стоми, змащува-ти її 70 % розчином етилового спирту, накладати цинкову мазь і часто змінювати стерильні пов´язки.
Медичний персонал повинен працювати в гумових рукавичках. Після процедури їх слід дезінфікувати, руки вимити з милом і висушити.