Практикум із сестринської справи

Навчання хворих та їхніх рідних з питань заходів профілактики інфекції

Усі хворі й відвідувачі лікувально-профілактичних установ повинні знати, розуміти й дотримуватися як у лікарні, так і поза нею основних правил профілактики інфекції.

Гігієна хворого — важлива частина інфекційного контролю. Необхідно, щоб хворі знали основні принципи інфекційного контролю, пов´язані з їх лікуванням.

Навчити хворих, їхніх рідних інфекційного контролю — завдання медичної сестри та лікаря.

Правила для хворих та осіб, які доглядають за ними

1. Особи, які доглядають за хворими, повинні мити руки, за необхідності використовувати рукавички й маски.

2. Лікар або медична сестра в кожному випадку повинні пояснювати шляхи проникнення збудників хвороби, можливі ускладнення після лікувальних і діагностичних процедур, хірургічних втручань та способи їх запобігання.

3. Використані бинти, серветки, тампони необхідно викидати в зазначене місце.

4. Слід дотримуватися чистоти й акуратності в холах, палатах, їдальнях, душових.

5. Особливо ретельно доглядати ті анатомічні ділянки тіла, які мають високий рівень мікробного забруднення.

6. Застосовувати ефективні прийоми післяопераційного дихання і відкашлювання, щоб уникнути пульмонологічних ускладнень.

7. Обов´язково закінчити повний курс призначеної антибактеріальної терапії, якщо потрібно, закінчити курс після виписування зі стаціонару.

8. Негайно повідомляти лікаря про появу болю, почервоніння або про зміну характеру виділень із рани.

Навчання інфекційного контролю членів сім´ї хворого та осіб, які доглядають за ним

1. Після виписування зі стаціонару хворий може бути джерелом інфекції в період реконвалесценції або в разі формування носійства.

2. Для ослаблених хворих джерелом інфекції можуть стати рідні.

3. Деякі захворювання (грип, ОРЗ, гнійно-запальні процеси) лікують вдома, тому необхідно захистити членів сім´ї від інфікування,

Правила для відвідувачів

1. Використовувати вхід і час, призначені для відвідувачів.

2. При відвідуванні хворих необхідно мити руки й використовувати захисний одяг (халат, за потреби маску).

3. Усвідомлювати ступінь ризику, на який наражаються хворі під час спілкування з відвідувачами, особливо в період епідемій.

4. Пам´ятати про загрозу, яку становлять для здоров´я хворих відвідувачі у хворобливому стані.