Розрізняють ранні гестози, які виникають у перші 12 тижнів вагітності, і пізні, які виникають в останні 2—3 міс вагітності. Серед ранніх гестозів частіше зустрічається нудота і блювання вагітних, птиалізм (слиновиділення) і дерматози вагітних. До пізніх гестозів вагітності відносять: водянку, артеріальну гіпертензію, гіпотензію, нефропатію вагітних, прееклампсію і еклампсію.

У комплексній терапії гестозів вагітних важливе значення має лікувальне харчування. Нераціональне харчування може призвести до розвитку пізнього гестозу вагітності. Розрізняють три ступені тяжкості блювання вагітних: легкий, середній і тяжкий. При легкому ступені самопочуття вагітних залишається задовільним, блювання буває 1—5 разів на добу, нерідко 1 раз натще. У більшості випадків при блюванні легкого ступеня і дотриманні відповідного дієтичного режиму вагітна не потребує спеціального лікування. У зв’язку з багатогранністю клінічних проявів блювання у вагітних, харчування у кожному конкретному випадку повинно бути суворо індивідуальним, їжу потрібно споживати невеликими порціями через кожні 2—3 год, при бажанні охолоджену. Можна їсти, лежачи в постелі, не піднімаючи голови. При можливості слід задовольняти харчові примхи, які виникають під час вагітності. При підвищеній втраті мінеральних солей внаслідок слиновиділення і блювання можна рекомендувати споживання квашеної капусти, огірків, томатів, оселедців.

При блюванні середнього ступеня (до 10 разів на добу) і тяжкого ступеня (до 20 разів і більше на добу) загальний стан вагітних прогресивно погіршується, з’являється відраза до їжі, спостерігаються сухість слизових оболонок і шкіри, запах ацетону із рота, тахікардія, Жовтяниця, ацетонурія і альбумінурія, різке зниження діурезу. При ранніх гестозах вагітних середнього і тяжкого ступенів необхідна госпіталізація і проведення парентерального харчування або через зонд.

Застосування в комплексній терапії вагітних з ранніми гестозами пареронтерального харчування сприяє покращенню клінічного перебігання хвороби, нормалізує обмінні процеси, перебіг вагітності і пологів.

Пізні гестози вагітних супроводжуються різними розлададами обміну речовин, внаслідок чого порушується функціональна діяльність нирок, печінки, серцево-судинної системи.

У комплексі лікувальних заходів при пізніх гестозах вагітності особливого значення набуває лікувальне харчування. М’ясо, рибу рекомендують їсти відвареними. Обмежують жири тваринного по, ходження і вживають жири рослинного походження. Як джерела вуглеводів у раціон харчування включають овочі, фрукти, мед, хліб із муки грубого помелу. Особливо корисні полуниця, смородина, чорноплідна горобина, яблука, абрикоси, виноград, кавуни, гарбузи, капуста, буряк, морква. Доцільно включити в дієту продукти, які сприяють збільшенню діурезу: прохолодне молоко, відвар шипшини, сік буряка, ожини, петрушки. Кількість рідини повинна становити 800—1000 мл.

При збільшенні маси тіла і розвитку набряків вагітну переводять на безсольову дієту (3—4 г солі на добу).

Вагітним з тяжкими формами пізніх гестозів доцільно 1 раз на тиждень проводити розвантажувальний день: яблучно-сирний (1 кг яблук і 250 г сиру), яблучний (1,5 кг яблук на добу), картопляний (500 г печеної картоплі, 20 г масла, 500 мл молока).

Комплексна терапія пізніх гестозів вагітних, яка включає індивідуально розроблене лікувальне харчування, сприяє зниженню артеріального тиску, нормалізації обмінних процесів, збільшенню діурезу, сприятливому перебігу вагітності і пологів.

Для стимуляції лактації використовують:

  • морквяний сік по 1/2 склянки 2—3 рази на день;
  • терта морква з молоком: 3—4 столових ложки тертої моркви заливають молоком або вершками і вживають по 1 столовій ложці 2—3 рази на день;
  • настій насіння кропу: 1 столову ложку насіння заливають однією склянкою окропу і настоюють 2 год. П’ють по півсклянки 2 рази на день невеличкими ковтками, затримуючи настій на деякий час у роті;
  • настій грецьких горіхів: 0,5 склянки горіхів заварюють 0,5 л молока в термосі і настоюють 3—4 год. П’ють по 1/3 склянки за 20 хв перед кожним годуванням дитини.