Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка
Харчування вагітних при ожирінні
При ожирінні різко збільшується частота ускладнень вагітності (гестози першої і другої половини вагітності, невиношування). Пологів (слабкість пологової діяльності, підвищена кровотеча, травматизм матері і плода) і післяпологового періоду. У 60—90 % випадків причиною ожиріння є переїдання, тому розроблення раціонів харчування вагітних, які страждають ожирінням, є надзвичайно важливим. Нині дієтичне харчування є основним методом лікування ожиріння у вагітних. Правильно підібрана дієта сприяє нормальному перебігу вагітності і пологів, позитивно впливає на стан плода і новонародженого.
Основна особливість дієти заключається в низькій енергетичній цінності її, що досягається шляхом зменшення вмісту В НІЙ легко, засвоюваних вуглеводів на фоні помірного вмісту жирів і достатньої кількості білків. Для зниження збудження харчового центру призначають часте споживання (5—6 разів) їжі, яка має низьку енергетичну цінність і займає великий об’єм, що сприяє усуненню відчуття голоду, а також виключають із раціону смакові речовини, які підвищують збудження харчового центру і збільшують апетит.
У дієті обмежують кількість кухонноїсолі і кількість рідини — до 1 л, виключають гострі страви, прянощі, приправи, які збуджують апетит. Раціони харчування для вагітних з ожирінням складають індивідуально під контролем збільшення маси тіла (щотижневе зважування) і у разі потреби вводять корективи.
Крім дієт, важливим лікувальним чинником для вагітних з ожирінням є фізкультура (вранішня зарядка і спеціальний комплекс лікувальних вправ).