Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка

Харчування вагітних із захворюваннями ендокринної системи

Дифузний токсичний зоб. Надмірне витрачання енергії у зв’язку з підвищенням основного обміну у вагітних з тиреотоксикозом повинне компенсуватись призначенням дієти з високою енергетичною цінністю (4000—4200 ккал) на добу.

Кількість усіх харчових інгредієнтів у раціоні вагітних повинна бути збільшена, особливо білків із розрахунку 1,5 г на 1 кг маси тіла. Дієта повинна вміщувати також підвищену кількість вітамінів і мінеральних солей, особливо солей кальцію. Тонізуючі напої (чай, кава, какао) необхідно повністю виключити із дієти.

Дієта вагітних із ендемічним зобом повинна також вміщувати збалансовану кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів. У дієту включають продукти — джерела фенілаланіну, необхідного для синтезу гормонів щитоподібної залози (сир, яловичина, яйця, тріска). Потрібно обов’язково вживати морські продукти (морську рибу, морську капусту), які вміщують значну кількість йоду, а також йодовану сіль.

При гіпотиреозі вагітним рекомендується дієта пониженої енергетичної цінності (2400—2600 ккал) за рахунок збільшення в раціоні кількості білків і обмеження жирів і вуглеводів. З метою уникнення закрепів, які часто спостерігаються при гіпотиреозі, споживають продукти, які вміщують багато клітковини. Рекомендуються продукти, багаті на аскорбінову кислоту, вітаміни А і каротин (смороД11´ на, морква, риб’ячий жир, томати, абрикоси, персики).

У вагітних, хворих на цукровий діабет, які не лікуються, новонароджені часто гинуть або хворіють після народження. Перина- смертність при цукровому діабеті і понині залишається високою. При цукровому діабеті в першу чергу порушується вуглеводний фон, що зумовлено недостатністю інсуліну. При легких формах цукрового діабету допустимо лікувати захворювання тільки призначення відповідної дієти. У дієті солодощі замінюють ксилітом. Діє обов’язковим компонентом комплексного лікування всіх форм цукрового діабету і у випадку проведення інсулінотерапії кожній вагітній призначають лікувальне харчування залежно від форми цукрового діабету, тяжкості його перебігу, терміну вагітності, маси тіла, енерговитрат і наявності супутніх ускладнень.

Як повноцінні білки вагітним рекомендують вживати молоко, кефір» простоквашу, нежирний сир, нежирні сорти м’яса і птиці, і, яєчний білок. Супи рекомендують овочеві, молочні і фруктові.

Вуглеводи поповнюють шляхом включення в раціон житнього хліба із борошна грубого помелу, овочів, несолодких ягід і фруктів. Обмежують страви із круп, бобових, макаронних виробів, картоплі, моркви. У раціон вагітних можна включити по 1/2 — 1 чайній ложці меду 2 рази в день. Цукор замінюють ксилітом або сорбітом. Із жирів рекомендують вживати масло, олію. У раціон уводять відвар пшеничних висівок і шипшини, який вміщує вітаміни групи В, а також вітаміни С і А. Вміст кухонної солі особливо зменшують в останні місяці вагітності. У дієті вагітних, хворих на цукровий діабет середнього і тяжкого ступенів, які отримують інсулін, важливо раціонально розподілити кількість вживаних вуглеводів протягом доби. Основна кількість вуглеводів поступає з їжею під час сніданку і обіду. Перед сніданком і обідом доцільно вводити інсулін. Вагітні, хворі на цукровий діабет, повинні отримувати їжу кожні 3 год невеликими порціями. Такий режим харчування запобігає надмірному навантаженню клітин у підшлунковій залозі і сприяє рівномірній утилізації їжі організмом.