Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка

Харчування вагітних із захворюваннями печінки і жовчних шляхів

При гострих гепатитах дієта повинна бути повноцінною з деякими обмеженнями вмісту жирів і відповідним збільшенням кількості вуглеводів.

У дієту включають легкозасвоювані білки молока і молочних продуктів, рекомендують також білок м’яса і риби. Біля 2/3 білків добового раціону повинні становити білки тваринного походження. Джерелом найбільш повноцінних рослинних білків є гречана і вівсяна крупи, які потрібно використовувати.

Дієта, багата білками, сприяє регенерації гепатоцитів, зменшенню гіпопротеїнемії, захищає печінку від токсичних впливів, підвищує імунні реакції організму, покращує розвиток плода.

У дієту вводять до фізіологічно необхідної кількості масло і особливо олію, що має виражену жовчогінну властивість, вміщує ненасичені жирні кислоти, які зменшують жирову інфільтрацію печінки, Я також є джерелом вітаміну Е, необхідного для росту плода.

Дієта вагітних, хворих на гепатит, повинна вміщувати достатнійкількість вуглеводів (фрукти, соки, компоти, мед). Питво збільшують до 2 л у вигляді відвару шипшини на пшеничних висівках, соків, киселів, 5 % розчину глюкози з аскорбіновою кислотою. Кількість кухонної солі знижують до 6 г.

Рекомендують 4—6-разове харчування невеликими дозами. Краще — відвар шипшини на пшеничних висівках, о 8.00 — перший 0Іданок(2О % енергетичної цінності добового раціону); 11.00 — другий сніданок — 15 % ; 14.00 — обід — 30 %;17.00 — полудень—5 %;19.00— вечеря — 20 %; на ніч — склянка кефіру.

Після ліквідації жовтухи і диспепсичних розладів у раціон включають вегетаріанські і молочні протерті супи, парові котлети, тефтелі, відварену курку, рибу, омлет. Щоденно дають свіжий сир з молоком, варенням чи медом. Дозволяють їсти житній хліб, сирі овочі, квашену капусту.

При хронічних захворюваннях печінки в дієті вагітних повинна бути достатня кількість олії. У вагітних значно зростає потреба у повноцінних білках, вітамінах, нерафінованих вуглеводах, мінеральних речовинах. У дієті обмежують вміст кухонної солі до 5—6 г і у 2 рази збільшують вміст заліза, міді, цинку. Із напоїв призначають відвар шипшини, чай з молоком, рідкі фруктові соки і киселі. Хліб (чорний і білий) дають вчорашньої випічки.

Таким чином, розроблена дієта як засіб комплексної терапії хронічного гепатохолециститу у вагітних відіграє значну роль у благополучному перебігу вагітності і народженні здорової дитини.