Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка

Харчування вагітних із захворюваннями органів травлення

При вагітності, особливо в другій її половині, коли матка значно збільшується, суттєво змінюється положення і кровообіг органів черевної порожнини, зокрема шлунка, кишок, печінки, тому нерідко при вагітності спостерігаються диспепсичні розлади — нудота, блювання, відрижка, печія, закрепи.

Основними принципами дієтотерапії хронічних запальних захворювань шлунка є повноцінне харчування і виключення хімічних термічних подразнень органа.

Доцільно вживати добовий раціон харчування за 5—6 прийомів, Що забезпечує зменшення об’єму кожної порції їжі і сприяє покращанню її переварювання. Обмежують продукти, які багаті на клітковину. Виключають смажені страви. Із дієти виключають страви, багаті на екстрактивні речовини і ті, які стимулюють секреторну і Моторну функцію шлунка: міцні м’ясні, рибні, грибні бульйони, концентровані підливи, соління, спеції, прянощі, смажені страви, консерви, копчені і мариновані вироби, свіжий м’який хліб. Найбільш Фізіологічна їжа температури 36—37 °С.

При виразковій хворобі шлунка хронічному гастриті з підвищеною секреторною функцією шлунка в стадії загострення першими стравами рекомендують подавати слизові супи із круп (вівсяної, рисової) з додаванням яєчно-молочної суміші, масла, вершків; у дієту включають не круто зварені яйця, парові омлети (не більше трьох яєць у день), молоко, сирне парове суфле. Масло додають у готові страви. Із нежирних сортів яловичини, м’яса птиці готують парове суфле. Із круп готують рідкі протерті каші з додаванням молока або вершків. Із солодких сортів ягід і фруктів готуюсь киселі і желе. Рекомендують використовувати мед.

Із дієти виключають хліб і хлібобулочні вироби, страви і гарнір^ із овочів, закуски, соуси, прянощі. Потім через тиждень призначають сухарі із білого хліба, м’ясо і рибу у вигляді парових фрикадельок,

У стадії ремісії м’ясні страви готують із нежирних сортів м’яса: яловичини, курки, кролика, індика і вживають його не протертим, відвареним або запеченим. Готують не круто зварені яйця або омлети. Виключають продукти, які стимулюють секрецію шлункового соку подразнюють слизову оболонку шлунка: міцні м’ясні, рибні, грибні бульйони, гострі соуси і підливи, смажені страви, соління, копчення, маринади, міцний чай, каву, продукти багаті на грубу рослинну клітковину (редька, груші, айва).

Доцільно вживати масло, соняшникову, кукурудзяну олії. При схильності до закрепів включають овочі, фрукти, чорний хліб, одноденний кефір, чорнослив, мед.

Їжу споживають невеликими порціями, через кожні 3—4 год.