Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка
Харчування вагітних із захворюваннями органів дихання
При гострих захворюваннях органів дихання цільове призначення дієти — зменшення проявів запального і алергійних компонентів патологічного процесу, інтоксикації, підвищення імунологічних реакцій організму, нормалізація окисних процесів, усунення гіпоксії та ацидозу, зменшення функціонального навантаження на життєво важливі органи і системи організму. З цією метою зменшують кількість вуглеводів (до 250 г), кухонної солі (до 5—б г) і виключають продукти, які багаті солями кальцію (молочні продув´ ти, петрушка, салат, капуста). Для зменшення інтоксикації вводять достатню кількість рідини (під контролем показників водного балансу У другій половині вагітності) і продуктів, які вміщують вітамін С (фрукти, овочі, шипшина). їжу споживають невеликими порціями 5—6 разів на добу. Для підвищення реактивності організму, покращання окисних процесів, усунення гіпоксії та ацидозу харчовій раціон збагачують повноцінними білками і вітамінами, в основному А, С і групи В. Виключають холодні і гарячі страви, а також гострі, солоні продукти, приправи, соуси.
Дри хронічних захворюваннях органів дихання цільове признаки дієти — підвищення імунних властивостей організму, підвищення регенеративних і нормалізація обмінних процесів, зменшення функціонального навантаження на серцево-судинну систему, нирки, двійку, стимуляція кровотворення і травлення. Дієта повинна бути більш калорійною (3000—3600 ккал). У раціон включають продукція, які вміщують легкозасвоювані білки (молоко, риба, яйця, м’ясо), жири (вершки, сметана, масло, нерафінована олія) і обмежують у ньому кількість легкозасвоювальних вуглеводів (цукор, мед, варення).
Основним принципом складання дієти при бронхіальній астмі е виключення із харчового раціону продуктів, які мають виражену адергійну властивість (яйця, креветки, раки, цитрусові, горіхи, цукор), а також неспецифічних подразників (гострі, солодкі продукти, прянощі). У дієті обмежують кількість вуглеводів (особливо легкозасвоюваних), кухонної солі, екстрактивних речовин і вводять в неї достатню кількість вітамінів групи В, Р, А, солі кальцію і фосфору.