Загальний догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка
Харчування вагітних із різними захворюваннями серцево-судинної системи
При різних захворюваннях серцево-судинної системи (ревматичні і вроджені вади серця, гіпертонічна і гіпотонічна хвороба, недостатність кровообігу) лікувальне харчування має ряд особливостей, пов’язаних з етіопатогенезом захворювань, клінічний проявами і особливостями їхнього перебігу під час вагітності. Нераціональне харчування у таких вагітних може спричинити зміну реактивності нервової системи, сприяти загостренню ревматизму і розвитку декомпенсації. Для вагітних з ревматичними вадами серцявикористовують дієту № 10, в яку додають більшу кількість повно- цінних білків, калію, заліза, вітамінів С, Вр В2, В3, Вб, В12, В15 і зменшують кількість натрію хлориду і вуглеводів. Це досягається шляхом додавання до дієти № 10 сиру, відвареної риби, яєць, яблучного соку, родзинок, кураги і обмеження хлібобулочних виробів.
Така дієта особливо важлива тому, що у вагітних з ревматичними вадами серця значно порушується білковий обмін у бік гіпопротеїнемії. Крім того, у них у 25 % випадків народжуються гіпотрофічні діти з вираженим порушенням обміну речовин і функціонального стану серцево-судинної і нервової систем.
У харчовому раціоні обмежують вуглеводи, що сприяє зниженню числа дітей з великою масою тіла. їсти потрібно 5—6 разів на день.