Як відомо, настанню пологів передує стан біологічної готовності організму, і пологи перебігають за наявності уже сформованої пологової домінанти, у створенні якої беруть участь нервові центри, ендокринні залози, статеві органи. Перед пологами підвищуєте ся вміст у крові естрогенів, відбувається нагромадження кальцію, калію, макроергічних фосфатів, вуглеводів і біологічно активні речовин: серотоніну, катехоламінів, сірковміщувальних сполук.

В організмі нагромаджуються вуглеводи і фосфорні сполуки і панельно підвищується вміст креатинфосфату, який бере участь в енергетичних процесах м’язів. Велике значення для перебігу пологів мають вітаміни, зокрема тіамін.

у механізмі скорочення матки задіяні електроліти Са2+, К+, Мg2+, Na+. Джерелом енергії в організмі, яка забезпечує скоротливу діяльність м’язів, є аденозинтрифосфорна кислота (АТФ). Фізіологічним стимулятором скоротливої діяльності м’язів є глюкоза.

При слабкості пологової діяльності правильно організоване харчування роділь може бути дієвим лікувальним засобом.

Зазвичай, при активному розвитку пологової діяльності і тривалості пологів не більше 6—10 год більшість жінок відмовляються від їжі, деякі їдять трішки. Яких-небудь особливостей у перебігу пологів залежно від характеру харчування не виявлено і тому не слід примушувати жінку їсти під час пологів. Нерідко насильно спожита їжа спричинює блювання і погіршує самопочуття роділь.

При пологах, тривалість яких більше 15 год, роділлям необхідно поїсти. Всі призначені продукти повинні швидко всмоктуватися, тому в раціон роділь включають рідкі страви, які вміщують легкозасвоювальні вуглеводи, білки. їжа повинна бути свіжою і смачною. У проміжках між споживаннями їжі роділлі рекомендують пити відвар шипшини або соки протягом усього пологового акту за потребою.

Харчуванню породіль необхідно приділяти особливу увагу, оскільки від кількості і якості спожитих ними продуктів залежить характер лактації і склад грудного молока. Із продуктів, які вміщують повноцінні білки, у післяпологовий період можна рекомендувати сири, молоко, кисле молоко, відварене м’ясо, рибу, яйця, вершкове масло, соняшникову та кукурудзяну олії, фрукти, овочі, ягоди, сві- ясу зелень, томати.

Для регуляції діяльності кишок треба їсти продукти, які вміщують рослинну клітковину (хліб із муки грубого помелу).

Для стимуляції лактації необхідно в харчовий раціон уводити продукти, які багаті на білки, жири і вітаміни: сир голландський, сметана, сік смородини, морквяний сік по 1/2 склянки 2—3 рази на День, терту моркву з молоком (3—4 столових ложки тертої моркви заливають молоком або вершками і споживають по 1 столовій ложці 2-3 рази на день); настій насіння кропу (1 столову ложку насіння забивають 1 склянкою кип’ятку, настоюють 2 год). П’ють по півсклянки 2 рази на день невеликими ковтками, затримуючи настій деякий час у роті); настій грецьких горіхів (по 0,5 склянки горіхів заварюють 0,5 л молока, у термосі настоюють 3—4 год. П’ють по 1 /3 склянки за 20 хв перед кожним годуванням дитини).