Психологія
Види відчуттів
Класифікація відчуттів може здійснюватися по-різному. Головними ознаками для виділення класів (видів) відчуттів виступають розміщення рецептора, характер рецептора та модальність відчуття.
За ознакою розміщення рецептора фізіолог Ч. Шерінгтон виділив три основних класи відчуттів:
• екстроцептивні, що виникають при впливі зовнішніх подразників на рецептори, розташовані на поверхні тіла;
• проприоцептивні (кінестетичні), що відображають рух і відносне положення частин тіла завдяки роботі рецепторів, розташованих в м´язах, сухожиллях і суглобних торбах;
• інтероцептивні (органічні), що відображають подразнення рецепторів, розташованих в внутрішніх органах і тканинах тіла, і протікання обмінних процесів в внутрішньому середовищі організму.
За ознакою характеру рецептора також виділяють:
• фоторецепцію - чутливість до світла (зорові відчуття);
• хеморецепцію - чутливість до певних речовин (нюхові, смакові відчуття);
• аудіорецепцію - чутливість до звукових коливань (слухові відчуття);
• механорецепцію - чутливість до механічної взаємодії (відчуття дотику, болю, рівноваги);
• терморецепцію - чутливість до температури (температурні відчуття).
• За ознакою модальності (цей розподіл відчуттів є найбільш широко розповсюдженим), виділяють такі види відчуттів, як зорові, органічні, вібраційні, вестибулярні, слухові, нюхові, смакові, відчуття дотику; ці види розгалужуються на підвиди.